Gelişen teknoloji ile insanların yaşam kalitesini arttıran tekstil ürünlerine yenilikçi yaklaşımlar kazandırmanın hedeflenmesine yönelik olan projede iki farklı Faz Değiştiren Materyal (FDM) mikro kapsülü kullanılarak yaz aylarında serinlik hissi veren kumaş geliştirmek amaçlanmıştır. İzlenen yöntem, FDM’in kullanım amacına yani serinlik hissi veren kumaş yapımına uygun olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, termal konfor sağlayacak bir kumaş yapılması amaçlanmış, hedefe ulaşmak için dikkat edilmesi gereken parametreler açıklanmıştır. Sıcak havalarda ve ortamlarda serinlik hissi vermek için tasarlanan kumaşın sektörde büyük talep göreceği düşünülmektedir. (http://www.turkchemonline.com/Haber/Serinlik-Hissi-Veren-Kumas-Tasarimi.html ).
Menfateks firmasının geliştirdiği vücudu serinletme ve günlük hayatta kolaylıkla giyilebilme özelliğine sahip, moda ve tasarım birlikteliğiyle ısırgan otundan üretilen kumaşlar AR-GE’de tasarım ve inovasyon çalışmalarına bir başka örnektir. Isırgan otunun hem tekstil sektörü için yeni ve maliyet olarak pamuktan daha avantajlı bir malzeme olması hem de üretilen ürünlerin Ortadoğu ve Afrika pazarında büyük ilgi görmesine neden olmuştur. Üstelik Menfateks firması bu sayede 20 ülkeye ihracata başlamıştır (Ayrıntılı Bilgi İçin:http://www.halkbankkobi.com.tr/NewsDetail/Isirgan-otlu-kumasla-Afrika-yi-fethetti/768).
Var olan bilginin başka bilgilerle kaynaştırılması, var olandan esinlenilerek farklı, yeni bir ürün ortaya konması ya da ürüne yeni, farklı bir özellik kazandırılması demek olan yataylamasına inovasyona (Ayrıntılı Bilgi İçin Bakınız ;Keskin,2013,14) tasarımla bağlantılı en iyi örnekler doğanın taklit edilmesi olan ‘biomimesis’ yaklaşımı ile gerçekleştirilen yenilikçi tasarımlar ve ürünlerdir. Bu tür tasarım ve ürünlere en iyi örneklerden bir tanesi Lotus çiçeğinin yapraklarının kendi kendini temizleme özelliğinden esinlenilerek tasarlanan ve üretilen kumaşlardır.
Lotus yaprakları kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahiptir. Çamur ve de araştırmacılar tarafından uygulanan zor lekeler dahi yağmur damlaları ile kolayca temizlenebilmektedir. Yaprağın nano yapısının bilinmesi ile birlikte bu özellikten yola çıkılarak geliştirilen malzemeler bina kaplamaları, uçaklar, arabalar ve tekstiller gibi birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır (Ayrıntılı Bilgi İçin;Özdoğan,2006,287). Tekstillerde lotus etkili yüzeyler suyun hareketiyle kendi kendini temizleyebilen hidrofob ve nano yapılı yüzeylerdir. Bu özellikten yola çıkılarak kir itici, kire dayanıklı, kendi kendini temizleyebilen gibi her biri birbirinden farklı yüzey özelliklerine sahip kumaşlar tasarlanmış ve geliştirilmiştir.
Çevresine ışık saçan, gece görünürlüğüne sahip tekstillerin tasarımı da yine doğadan esinlenilerek oluşturulmuş, yataylamasına inovasyon tasarım ilişkisine bir başka örnektir. Bilindiği gibi ateş böcekleri bahar ve yaz aylarında geceleri uçarken yanıp sönen ışıklarıyla bilinirler (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ate%C5%9F_b%C3%B6ce%C4%9Fi ). Benzer şekilde bazı mantar türleri de karanlıkta ışık saçarlar. Gece görüşüne sahip tekstiller de muhtemelen bu tür canlılardan esinlenilerek tasarlanmış ve üretilmişlerdir. Elbette öncelikle malzeme/iplik bazında bu tür etkiler verecek ürünler geliştirilmiştir. Bu ürünlerden bir tanesi de retro-reflective/ışığı yansıtıcı özelliklere sahip ipliklerle dokunmuş şeritlerin yer aldığı koruyucu amaçlı giysilerdir. Işığı kaynağına geri yansıtma özelliği nedeniyle bu tür giysileri giyen kişileri karanlıkta görünür haline getirmesi, bu tür koruyucu giysiler için önemli bir yeniliktir (Ayrıntılı Bilgi İçin; http://www.swicofil.com/innovationretroreflective.html). Bu tür malzemeler ve ipliklerle dokunan kumaşlar günümüzde daha çok trafik polisi giysileri gibi koruyucu amaçlı giysiler için kullanılmaktadır. Benzeri iplik ya da malzemelerin günlük giysilerde de kullanımları tasarım açısından başlı başına bir inovasyondur ve yataylamasına inovasyon grubuna girer.